Artikelen

De beste tips voor het maken van een goede samenvatting

31 juli 2023

Jaarlijks gaat een grote groep studenten door heel het land aan de slag om een samenvatting van de lesstof te maken. Van de middelbare school tot aan de universiteit; Jaarlijks produceren we met ons allen vele duizenden samenvattingen.

De ene samenvatting is de ander niet. Op Knoowy tref je ook samenvattingen aan die verschillen in kwaliteit. Iedereen interpreteert de tekst op hun eigen manier, en dat levert een grote diversiteit op aan samenvattingen. Niet alleen qua inhoud, maar ook qua vormgeving, opmaak en taalgebruik. Hoe maak je nu een goede samenvatting? En hoe zorg je ervoor dat jouw samenvatting ook door anderen goed te gebruiken is, zodat je het document nog kunt verkopen op Knoowy?



Hieronder hebben we enkele tips en een stappenplan neergezet die jou gaan helpen de beste samenvattingen te maken. Zo scoor je niet alleen hogere punten voor die toets, maar kun je ook nog eens scoren op Knoowy. Uit een data-onderzoek dat door ons is uitgevoerd blijkt namelijk dat goede samenvattingen herkend worden door de massa en veel worden verkocht. Cashen maar!

Stappenplan voor het maken van een samenvatting

Hoe maak je nu de beste samenvatting? Een samenvatting waar je zelf een goed cijfer mee haalt is ook een samenvatting die door andere studenten goed gebruikt kan worden. Hieronder hebben we een 10-stappenplan gemaakt die jou moet inspireren tot kick-ass samenvattingen!

1. Inventariseer welke stof belangrijk is voor jouw tentamen

Begin niet uit het wilde weg een samenvatting te maken. Voor je het weet spring je van de hak op de tak, is het niet meer te volgen, en heb je uiteindelijk niets aan jouw samenvatting. Het beste kun je inventariseren welke leerstof volgens jouw docent allemaal belangrijk is. Vaak biedt de studiewijzer of studiegids al goede richtlijnen voor de te leren hoofdstukken. Daarnaast heb je hopelijk toegang tot college-slides, waarin de belangrijke onderwerpen heel nadrukkelijk de boventoon voeen ten opzichte van de minder belangrijke onderwerpen. Tot slot heb je wellicht ook aantekeningen gemaakt tijdens de les. Wanneer docenten of leraren zeggen “dit kan wel eens op de toets terugkomen”, spits dan je oren en neem de stof mee in je samenvatting.

2. Begin bij het eerste hoofdstuk

Deel de stof uit stap 1 op in delen. Vaak is dit al voor je gedaan in de vorm van hoofdstukken. Het is veel makkelijker om ieder hoofdstuk apart samen te vatten, dan aan één stuk door een samenvatting te schrijven.

3. Lees de tekst uit dat hoofdstuk zorgvuldig door

Neem de tekst uit het hoofdstuk door. Je vormt nu een goed beeld van alle stof die in het hoofdstuk behandeld wordt. Lees daarna de belangrijke delen nogmaals door, maar ga nu wat dieper in op de stof. Als het goed is, heb je nu een compleet beeld van het hoofdstuk en weet je ook al welke delen je wil gaan samenvatten.

4. Markeer de belangrijkste tekst en diagrammen

Markeer de belangrijkste delen tekst die je bij stap 3 hebt gelezen. Vaak worden belangrijke steekwoorden al in de tekst dikgedrukt. Daarnaast zijn vaak de eerste en laatste zinnen van een alinea belangrijk. Deze zinnen vatten vaak de alinea’s samen en slaan bruggen naar andere delen tekst. 
Diagrammen zijn vaak ook belangrijk om te begrijpen. Waar je vele zinnen tekst nodig hebt om een concept uit te leggen, kun je dit in een diagram in een oogwenk uitleggen. Wanneer je een diagram in je eigen woorden kunt uitleggen, dan zit je wel goed, en zullen ook anderen je samengevatte tekst goed kunnen begrijpen. Je schrijft immers vanuit het perspectieve van een student, die (nog) niet veel van het onderwerp afweet.

5. Schrijf de tekst

Schrijf de samenvatting in je eigen woorden. Neem de gemarkeerde tekst door en vat dit samen in je eigen begrijpbare taal. Op deze manier weet je niet alleen zeker dat je de tekst nog begrijpt wanneer je de samenvatting gaat teruglezen, je onthoudt het ook beter. 

6. Raadpleeg externe informatie

Kom je een concept tegen dat meer uitleg vergt? Raadpleeg eens andere bronnen van informatie, zoals Wikipedia en google. Vaak vindt je op andere websites net wat meer informatie die jouw begrip van een bepaald onderwerp significant verhoogt. Deze informatie kun je weer meenemen in je samenvatting en gebruiken op je toets.
 

7. Controleer of je alles hebt genoteerd

Ben je aan het eind van het hoofdstuk aangekomen? Bekijk dan nogmaals of je alle belangrijke informatie (uit stap 3) in je samenvatting hebt meegenomen. Stel jezelf de volgende vragen: Heb ik alles opgeschreven of moet ik nog bepaalde stukken tekst toevoegen? Snap ik nog wat ik heb opgeschreven? Wanneer alles duidelijk en compleet is, kun je verder naar stap 8.

8. Herhaal vanaf stap 2

Herhaal per hoofdstuk bovenstaande stappen. Wanneer je dit doet, vergeet je niets en is de samenvatting in zijn geheel compleet. 

9. Maak er één verhaal van

Ben je bij het laatste hoofdstuk aangekomen? Hoera! De samenvatting is bijna klaar! Neem de gehele tekst nogmaals door en probeer onderlinge hoofdstukken en onderwerpen met elkaar te linken. Door de samenhang in je samenvatting expliciet te melden, train je jouw eigen kennis die je hebt opgedaan met het schrijven van de samenvatting. En dat is weer belangrijk voor het tentamen, waar regelmatig naar samenhang tussen onderwerpen wordt gevraagd.

10. Zorg voor een mooie opmaak

De inhoud van je samenvatting is klaar. Nu de opmaak nog. Gebruik stijlen van Word om de hoofdstuk titels en subparagrafen van je samenvatting mee vorm te geven. Gebruik kleuren om je samenvatting aantrekkelijk te maken. 

Extra tips voor het maken van samenvattingen


Tip: Upload je samenvatting op Knoowy

Samenvattingen kun je op Knoowy verkopen aan andere studenten. Hiermee help je andere studenten in nood, en verdien je zelf tevens wat geld bij. Uit onderzoek blijkt dat studenten elkaar heel graag willen helpen. Waarom zou je zelf dan niet meedoen?

Samenvattingen zijn geld waard. Sommige studenten twijfelen over de kwaliteit van hun eiegn documenten en over het nut van hun samenvatting voor anderen. Het tegendeel is echter bewezen. Het overgrote deel van de samenvattingen op Knoowy wordt ten minste eenmaal gedownload. De kwaliteit van de documenten is ook hoog, want gemiddeld krijgen documenten vier sterren. Meer informatie over het verkopen en kopen van documenten is te vinden op de info pagina.

Tip: Word Word expert

In Microsoft Word zitten hele handige foefjes die je helpen bij het snel opmaken en organiseren van je documenten. Dit is niet alleen handig voor samenvattingen, maar ook voor scripties en stageverslagen. Wil je meer weten over deze foefjes? Je leest het allemaal in het artikel Microsoft Word tips voor studenten.

Tip: Figuren vertellen zo veel meer

Je ziet ze telkens in je studieboek voorbij komen: Figuur 1, blablabla. Neem figuren van belangrijke concepten vooral over in je samenvatting, op je eigen manier. Zo kun je in je eigen woorden alles vertellen rondom een onderwerp, weet je zeker dat je het nog snapt wanneer je de samenvatting terugleest, en leer je tevens het meeste tijdens het maken van de samenvatting.

Twee typen samenvattingen

Samenvattingen kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: (1) een samenvatting op basis van de structuur van de leerstof, of (2) een samenvatting op basis van tentamenvragen. De meeste samenvattignen worden met behulp van de boek- of lesstructuur gemaakt. De hoofdstukken en paragrafen van studieboeken vormen de structuur van de samenvatting. Je kunt ook een samenvatting maken door middel van het beantwoorden van vragen welke je op het tentamen verwacht.  Zo haal je de relevante delen uit de tekst en kun je doelgericht leren.

Samenvattingen van structuur

De meeste studenten schrijven een samenvatting in dezelfde structuur als het boek. Ze houden daarmee dezelfde hoofdstukindeling aan, waardoor je zeker weet dat je het hele boek doorneemt en je gestructureerd alles terug kunt vinden. Deze samenvattingen zijn ook goed bruikbaar voor andere studenten en daarmee perfect om te verkopen. Je maakt een dergelijke samenvatting door eerst de structuur van het boek te herkennen. Dit kan door het doornemen van de inhoudsopgave, de inleidende tekst, de samenvatting en de studieaanwijzigingen. Daarna ga je per hoofdstuk de paragrafen af. Per paragraaf noteer je de belangrijkste bevindingen. Let daarbij op signaalwoorden, zoals opsommingen, volgordes, doelen, middelen, voorwaardes en conclusies. 

Stel jezelf vragen om efficient het tentamen te halen

Als je de tekst hebt gelezen kun je doelgericht vragen stellen om actief over de leerstof na te denken. Wanneer het je lukt om vragen op te stellen die op het tentamen terug zouden kunnen komen, dan kun je aan de hand van die vragen een samenvatting opzetten waarmee je met gemak het tentamen haalt. Je kunt zo naar eigen inzicht structuur aanbrengen in de stof, waardoor je verbanden legt en de stof beter begrijpt. Dergelijke samenvattingen zijn, mits goed opgezet, van grote waarde, hoewel de vraag kleiner is.

Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document