Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: sidra2003 - 3 weken geleden

Schrijf een scenario over het onderwerp: werkoverleg over antibiotica gebruik

Uitstel van antibiotica is effectief

Samenvattingen

In dit onderzoek werd gekeken naar de effectiviteit van verschillende manieren om niet meteen antibiotica voor te schrijven bij patinten met luchtweginfecties. Het doel was om het antibioticagebruik te verminderen en resistente tegen antibiotica te voorkomen. Er werden 556 patinten verdeeld over 5 groepen en de belangrijkste uitkomstmaten waren de ernst van de klachten na 2-4 dagen, antibioticagebruik en ideen van de patinten over de effectiviteit van antibiotica. Uit de resultaten bleek dat er geen invloed of verschillen waren tussen de groepen wat betreft de ernst van de klachten, antibioticagebruik en geloof in de effectiviteit van antibiotica. Het maakt dus niet uit welke methode van uitstel er gekozen wordt. Bij twijfel over de zinvolheid van antibiotica kan het beste besloten worden om geen antibioticum voor te schrijven of om er nog even mee te wachten. Dit leidt tot 40% minder antibioticagebruik, zonder dat dit invloed heeft op de ernst van de klachten na enkele dagen.

Kernwoorden: antibiotica, resistente, luchtweginfecties, onderzoek, behandeling klachten, antibioticagebruik, effectiviteit.

Belangrijkste boodschap: Uit een onderzoek in Groot-Brittanni is gebleken dat het uitstellen van het voorschrijven van antibiotica bij patinten met luchtweginfecties geen significant verschil maakt in de ernst van de klachten na 2-4 dagen, het antibioticagebruik en het geloof in de effectiviteit van antibiotica. Het maakt daarbij niet uit welke methode van uitstel wordt gekozen. Het advies is om bij twijfel over de zinvolheid van antibiotica geen antibioticum voor te schrijven of er nog even mee te wachten, wat leidt tot 40% minder antibioticumgebruik zonder invloed op de ernst van de klachten.

























Weer vaker antibiotica voorgeschreven na sterke daling tijdens de coronapandemie

Samenvatting

Kernwoorden: antibiotica, voorschrijven, coronapandemie, daling, versoepelingen, huisartsenpraktijk, huisartsenpost, antibioticaresistentie, luchtweginfecties, urineweginfecties.

Belangrijkste boodschap: Uit onderzoek blijkt dat tijdens de coronapandemie het voorschrijven van antibiotica sterk is gedaald, met name voor luchtweginfecties. Dit is waarschijnlijk veroorzaakt door de maatregelen om COVID-19 te bestrijden, zoals afstand houden en handen wassen. Echter, na verspoelingen van de conamaatregelen is het voorschrijven van antibiotica weer gestegen. Het is van belang om antibiotica gepast voor te schrijven om antibioticaresistentie te voorkomen. Er is een verschil tussen het voorschrijven van antibiotica in huisartsenpraktijken en huisartsenposten, mogelijk door de speciale COVID-locaties tijdens de eerste lockdown. Het voorschrijven van antibiotica voor urineweginfecties veranderde nauwelijks tijdens de pandemie. Het bewaken van het voorschrijven van antibiotica blijft belangrijk, ook tijdens een pandemie.

Tijdens de coronapandemie is het voorschrijven van antibiotica door huisartsen aanzienlijk gedaald. Deze daling werd echter gestopt na versoepelingen van de coronamaatregelen. Om ervoor te zorgen dat antibiotica in de toekomst effectief blijven, is het belangrijk om antibiotica op een gepaste manier voor te schrijven en zo antibioticaresistentie te voorkomen. Het is daarom van belang om het voorschrijven van antibiotica te bewaken, ook tijdens de coronapandemie. Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal voorschriften voor antibiotica in het eerste jaar van de pandemie sterk is gedaald, maar tijdens de versoepelingen in 2021 weer is gestegen.

Opvallend is dat de daling in het voorschrijven van antibiotica in huisartsenpraktijken al begon tijdens de eerste lockdown, terwijl dit pas tijdens de tweede lockdown het geval was op de huisartsenpost. Dit verschil kan worden verklaard doordat de zorg voor luchtwegklachten tijdens de eerste lockdown vaak werd geleverd op speciale COVID-locaties, die niet werden meegenomen in de cijfers. Een andere mogelijke verklaring is dat infecties tijdens de eerste lockdown onbehandeld bleven en later leidden tot ernstigere infecties die acute behandeling op de huisartsenpost vereisten.



Na de versoepelingen van de coronamaatregelen is het voorschrijven van antibiotica op huisartsenposten weer op hetzelfde niveau als vr de pandemie. In huisartsenpraktijken is er ook een toename, maar het niveau ligt nog steeds lager dan in 2019.

Dit onderzoek is uitgevoerd met behulp van zorggegevens van huisartsenpraktijken en huisartsenposten die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. De resultaten tonen het belang van gepast voorschrijven van antibiotica om antibioticaresistentie te voorkomen en ervoor te zorgen dat antibiotica ook in de toekomst effectief blijven. . De tekst moet geschreven zijn op het niveau van het MBO. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in onbeperkt aantal woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: geen voorkeur.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document