Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: Astika1975 - 3 weken geleden

Schrijf een verslag over het onderwerp: Problemen die clint ervaart.


Probleemgedrag en zorgbehoeften van de heer

De client vertoont na het avondeten opvallend onrustig en claimend gedrag, voornamelijk in de avonduren. Hij maakt geluiden zoals fluiten en loopt dwangmatig achter ons aan wanneer we andere bewoners naar bed brengen. Het is duidelijk dat hij aandacht zoekt. Als gevolg van onze beperkte personeelsbezetting, waarbij twee collegas verantwoordelijk zijn voor twintig bewoners, kunnen we de heer niet direct de gewenste aandacht geven. Het is belangrijk om een oplossing te vinden voor dit probleem.

De client is zoekende, vertoond verward gedrag, weet zelfs niet wat hij wil of praat soms onsamenhangend.

De client vertoont ontremd eetgedrag, wat kan leiden tot verslikken. Ook heeft hij soms moeite met lopen en loopt hij met een gebogen hoofd. Vermoeidheid lijkt zijn looppatroon te benvloeden. Bovendien slaapt de client erg slecht in de nacht, gaat hij laat naar bed en maakt hij andere bewoners wakker wanneer de deur bij hen open is, wat voor conflict zorgt.

De clint vertoont weinig initiatief en heeft hij begeleiding nodig bij dagelijkse activiteiten. Hij kan zich moeilijk verbaal uiten en maakt (non)verbale gebaren wanneer hij overprikkeld is, zoals het vasthouden en schudden van zijn hoofd of het wijzen naar zijn broek om aan te geven dat hij naar het toilet moet. Soms geeft hij zachtjes aan dat hij naar het toilet moet.

De client is initiatief loos en apathisch en heeft bijsturing nodig bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

Daarnaast heeft hij last van chronische huidproblemen, zoals eczeem, jeuk en een droge huid, die vooral s avonds en s nachts leiden tot krabben en beschadiging van zijn huid.

Bovendien vertoont de heer apraxie, waarbij hij zijn kleding verkeerd aantrekt of gedeeltelijk naakt rondloopt. Hij kan gerriteerd en boos gedrag vertonen als hij niet geholpen wordt met ADL of gewekt wordt voor de ochtendzorg.

Daarnaast kan de heer angstig zijn vanwege traumatische ervaringen met de zorgbehandeling in het verleden, met name tijdens zijn verblijf op de delierherstelplek in 2021. Hij slaapt het liefst met een lampje aan en de deur op een kier, omdat hij anders erg angstig wordt.

Tot slot is er weinig aanbod op maat van activiteiten en of afleiding voor de heer. Dit had ik besproken met de activiteitenbegeleider C.v R.
De clint heeft last van loopdwang of kan niet rustig zitten. (Over- en onder prikkeling => informatie kan niet goed verwerk worden in het brein).

De ondersteuningsbehoefte en interventies om in te zetten.

Tijdens mijn observatie en gesprekken met de partner van de clint, heb ik de volgende behoeften gedentificeerd die betrekking hebben op de eigen regie, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de clint.
Ten eerste is het belangrijk om de clint te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, zoals het aanbieden van drinken en helpen met linnengoed. Daarnaast kan het nodig zijn om de clint te assisteren bij het duwen van de hygine kar in de nacht, mocht hij niet kunnen slapen.
Bij claimend gedrag is het belangrijk om de clint rustig te benaderen en af te leiden, bijvoorbeeld door televisie te kijken of een drankje aan te bieden. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te maken dat er later tijd voor hem is, zodat het gedrag begrensd kan worden, wanneer andere bewoners naar bed gebracht worden. In gevallen van verwarring is het essentieel om de oorzaak te achterhalen en naar oplossingen te zoeken. De clint wil graag gezien worden. De clint niet overdragen, maar aangeven dat je ziet dat er iets aan de hand is.
Bij ontremd eetgedrag is het belangrijk om de clint te begrenzen door hem rustig aan te spreken en te vragen om rustig te eten. Dit is vooral van belang vanwege het risico op verstikking, waarvoor ook andere collegas alert moeten zijn. Ook kan clint vergeten dat hij gegeten heeft. Zorg ziet erop toe dat de clint zich niet overeet.
Als de clint vermoeid is, is het belangrijk om hem aan te bieden om te zitten en te rusten. Daarnaast is het van belang om de clint te vragen om rechtop te lopen wanneer hij vooroverbuigt. Dit moet consequent door alle collegas gevraagd worden.

Bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) is het belangrijk om de clint goed bij te sturen. Hij kan zelf goed voor zijn gezicht zorgen, zoals tandenpoetsen, haren kammen en zich droogscheren voor de spiegel. Echter, hij heeft ondersteuning nodig bij het wassen van zijn boven- en onderlichaam. Daarnaast is het belangrijk om hem goed te begeleiden bij het aankleden vanwege apraxie.

Helaas is het niet gelukt om de clint te begrenzen bij het krabben van zijn huid, vanwege extreme jeukklachten. Dit is een bron van onmacht voor ons.

Om afleiding te bieden, zal de activiteitenbegeleider activiteiten op maat aanbieden, waar de partner eventueel, ook aan kan deelnemen. Op onze afdeling als de client onrustig/ claimend gedrag vertoond, gebruik maken van de Motomed, een fysiofiets met visuele landschappen, als afleiding, favoriete muziek zoals Andre Rieu, oude Jordaanse nummers beluisteren via de Compaan of tijdschrift aanbieden dat de clint zelf leuk vindt, televisiekijken of wat te drinken, 1 op 1 aandacht geven, praten graag over werk en familie, zodat de client zich gehoord en begrepen voelt. Met de heer buiten wandelen, want hij houdt van in het kort alles dat met buiten te maken heeft.

Gezien het feit dat de clint vroeger heel actief was, voor zijn beroerte, graag kluste in de tuin en in huis, kunnen we hem kleine simpele klusjes aanbieden die zinvol zijn, zoals zijn plantjes op zijn kamer water te geven, zelf zijn eigen bed opmaken, afdrogen van de afwas, het wegbrengen van spoelkamerkar, schoon linnengoed overzetten op een kar.

Kortom, de clint heeft baat bij een dagelijkse dag structuur en afleiding om zijn gedrag positief te ondersteunen.
Na het uitvoeren van de opdracht schrijf je een reflectie. Deze reflectie voeg je toe aan je verslag. In de reflectie reflecteer je op contactmoment en het inzetten van de interventies.



In de reflectie beschrijf je volgende onderdelen in 500 woorden concreet en constructief
Mogelijkheden en onmogelijkheden van de clint

Aanpassingen in plan en redenen hiervoor.

Aanpassingen tijdens contact.

Aanpassingen tijdens de interventies

Aanpak vertrouwensrelatie


Wat deed het met jou?




. De tekst moet geschreven zijn op het niveau van het MBO. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in 500 woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: medisch.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document